
Domowe ciasto ze śliwkami
Wiecie, że na świecie odnotowano chyba ponad 6 tys. odmian śliwek? Ja w tym cieście wykorzystałam akurat tradycyjne węgierki. Ale mirabelkami czy renklodami nie pogardzę. Przeczytałam, że owoce te są pełne składników odżywczych, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, dobre są też dla osób, którym doskwiera problem z pękającymi naczynkami. Zawierają dużo witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, odpowiedzialnej m.in. za uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Konkretnego przepisu na ciasto podawać nie będę, gdyż bazowałam na poprzednich swoich podstawowych recepturach. Dodałam do ciasta trochę kakao, czekolady i sporo cynamonu do kruszonki na górze. Wyszło aromatyczne i sycące, w sam raz na okres przejściowy między latem a jesienią. Bardzo dobrze pasowałyby tu jeszcze migdały.
A Wy jakie ciasta ze śliwkami lubicie?
Udanego weekendu!
5 września 2014
aldia arcadia
9 lat agomniam mniam
Ada Szczepańska
9 lat agommm ale mi narobiłaś ochoty! wyglądają smakowicie i na pewno bosko smakują :*
Kasia Kwiecień
9 lat agonie da się ukryć 😉
aniesbrand
9 lat agosezon na śliwki – trzeba wykorzystać 😉
Kasia Kwiecień
9 lat agodokładnie tak!
Marta Caban
9 lat agomniam <3
Katarzyna S
9 lat agoWygląda niesamowicie apetycznie! Uwielbiam ciasta ze śliwkami jak i wszystkie inne ciasta, aczkolwiek nie lubię ich piec 😉 Pozdrawiam 🙂
Kasia Kwiecień
9 lat agoNo to rodzi problem, ale nieduży! Zawsze można takie ciacho zakupić 🙂
Ola S
9 lat agoWygląda pysznie:D
Pozdrawiam i zapraszam http://cyfrowasparkle.blogspot.com/
Kasia Kwiecień
9 lat agodzięki!
Maria P Cleo
9 lat agoWygląda mega apetycznie Kasiu, poza tym uwielbiam kruszonkę na ciastach :))
Kasia Kwiecień
9 lat agoKruszonka to najlepsze co może być!
J.K
9 lat agoMmmm moja babcia piecze pyszną kruszonkę ze śliwkami, ale narobiłaś mi ochoty ;))
Kasia Kwiecień
9 lat agoCóż lepszego na weekendowe popołudnie może być? 🙂