Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Nastają co raz chłodniejsze wieczory i taka pożywna zupa krem to idealne rozwiązanie na coś ciepłego do zjedzenia. Jak już kiedyś Wam pisałam, za zupami nie przepadam. I od kilku lat bardzo rzadko goszczą na moim stole, jedynie czasem jak wracam do domu to skuszę się na rosół ugotowany przez Mamę. Ale! Staram się czasem włączać je do jadłospisu – i w ten sposób jem grzybową mojej przyjaciółki Madzi, pomidorową czy brokułową, albo właśnie dyniową!
Oto szybki i łatwy przepis!
SKŁADNIKI
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
0,5 szklanki mleka
masło
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
papryka ostra
pieprz
sól
grzanki
bazylia
PRZYGOTOWANIE

Dynię kroimy w kostkę. Na patelni trzeba zeszklić cebulę na maśle, Następnie dorzucamy do niej dynię. W tym czasie przygotowujemy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy podsmażoną dynię z cebulą oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż dynia będzie miękka. Później całość blenderujemy. Wlewamy mleko i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy. Wlewamy na talerz, dodajemy grzanki i bazylię do dekoracji. Smacznego!

A Wy lubicie dynie? Jakie potrawy z nich przyrządzacie?

komentarzy 15

  • Emilka Konieczna
    11 lat ago

    tak czekałam na ten przepis! <3

  • kokijaże
    11 lat ago

    Jaaa kocham Cie za te wszystkie przepisy <3
    Ejj dla mnie zupa dyniowa zawsze miała taki magiczny klimat (pewnie dlatego że u mnie się jej nigdy nie robiło, a pierwszy raz spróbowałam jej na halloween :>)

    • Kasia Kwiecień
      11 lat ago

      U mnie też nigdy się jej nie robiło! Pierwszy raz zjadłam w liceum, kiedy była na wymianie uczniowskiej w Niemczech. I tak mi zasmakowała! Na szczęście reszta rodziny się przekonała 🙂

      ale ma w sobie coś magicznego!

  • Mo bloguje
    11 lat ago

    Coś jest z tymi mięśniami, dużo Czytelniczek też mi o tym wspomniało, trener potwierdził. Pomiar składu ciała też pokazał, że tak naprawdę samego tłuszczu mam do zrzucenia jakiś kilogram, żeby być na takim normalnym zdrowym poziomie. Reszta to mięśnie i one będą ważyć siłą rzeczy.

    Na kapryśną jesienną pogodę zakupiłam na razie bluzkę termoaktywną do biegania. Przy następnej wypłacie będą legginsy i kurtka 🙂 Obym do tego czasu za bardzo nie zmarzła 🙂

    A tą zupę dyniową to chyba musze sobie zrobić. Bez mięsa jak widzę, a wygląda smacznie i wydaje się być prosta nawet dla takiej kulinarnej ciamajdy jak ja 🙂

    • Kasia Kwiecień
      11 lat ago

      o świetna sprawa taka porada trenera 🙂

      Podoba mi się to, że tak kompleksowo podchodzisz do całego tematu "odchudzania" (wiadomo, że to nie tak dokładnie o to chodzi). 🙂 takie coś popieram! I trzymam kciuki za dalszą motywację.

      A zupa bezmięsna, więc faktycznie coś dla Ciebie :)) I szybko się przygotowuje!

  • Rue de Paris M.
    11 lat ago

    Uwielbiam kremy. A najważniejsze – są łatwe w przygotowaniu. Też robiłam z dyni ale najbardziej lubię z brokułów. Polecam z czosnkiem i bazylia 🙂

  • CurlyFashion
    11 lat ago

    mniam mniam, ale jestem zbyt leniwa na zupy… :-))

  • Rakel
    11 lat ago

    It looks delicious! ^^

  • Mo bloguje
    11 lat ago

    Rodzinne robiłam. Mam ich całe gigabajty na dysku, tylko czasu jakoś nie było by obrobić. Oby wkrótce się udało. A w ogóle to my musimy się znów wybrać na jakieś fotki, co Ty na to? 🙂 Jeśli oczywiście pogoda będzie choć trochę łaskawa…

    • Kasia Kwiecień
      11 lat ago

      Mam nadzieję, że znajdziesz chwilę czasu, bo lubię takie zdjęcia pooglądać 🙂 i reszcie Twoich czytelników też na pewno się spodobają. Co do zdjęć – zawsze chętnie. Teraz nawet przyjadę na kilka dni do Wro… ale prognozy pogody są kiepskie 😉

  • Nika
    10 lat ago

    Muszę w końcu zrobić zupę dyniową:)

Odpowiedź