Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Tarta z truskawkami i oreo

Tarta z truskawkami i oreo

Dziś wypasiona wersja tarty. Przyznam szczerze, że ciężko mi zrobić dobre ciasto na tartę. Raczej zawsze jestem z niego średnio zadowolona. Ale próbuję, w końcu znajdę swoje idealne proporcje. Właśnie w głowie mam ideę, aby przygotować taką z kaszy jaglanej. A tymczasem… klasyczny spód z bogatym wypełnieniem.

SKŁADNIKI
na ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
100 g masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
na krem:
serek ricotta
1 budyń waniliowy
szklanka mleka
kilka kostek białej czekolady
baza oreo:
1 banan 
kilka ciastek oreo
sok z 1/3 cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, zawijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i układamy na wysmarowaną masłem oraz obsypaną mąką formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch układamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolą albo grochem. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 min. 
2. W międzyczasie przygotowujemy bazę, czyli blendujemy banana i kruszymy na proszek oreo. Dodajemy do tej mikstury sok z cytryny. Odstawiamy do lodówki. 
3. Zabieramy się za krem. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na boku do ostygnięcia. Robimy budyń, ale z mniejszą ilością mleka, musi być gęsty. Łączymy serek ricotta z białą czekoladą i dodajemy budyń. Krem wyszedł mi dość „lejący”, ale po włożeniu tarty do lodówki ładnie się scalił. 
4. Tartę dekorujemy kilkoma ciastkami oreo pokrojonymi na połówki oraz truskawkami i startą skórką z cytryny.
Smacznego!

komentarzy 9

  • Maria P Cleo
    10 lat ago

    Kolejna propozycja z oreo 😉 Tarta jak tarta, na pewno pyszna, za to jak wygląda! Jak super ją udekorowałaś Kasiu :))

    • Kasia Kwiecień
      10 lat ago

      Tak wyszło! Dziękuję Marysiu!
      Przepisów w głowie mnóstwo, tylko czasu na gotowanie i fotografowanie aż tyle nie ma. Ale planuję pod koniec tygodnia przejąć stery w kuchni 😉

  • PTYSIA
    10 lat ago

    I przez Ciebie muszę iść w niedzielę do sklepu! Wieczorem będę się zajadać 😀

  • CONFASSION
    10 lat ago

    ale mi narobiłaś ochoty na słodkości

  • Dorota Malęgowska
    10 lat ago

    Pyszności uwielbiam tarte !:)

    • Kasia Kwiecień
      10 lat ago

      Niewiele jest osób, które nie lubią tart. Zawsze można użyć takich składników, żeby zaspokoiły nawet najbardziej wybredne gusta! 🙂

      Dzięki za komentarz!

  • Rasz
    10 lat ago

    ale pysznosci <3

Odpowiedź