Tarta z truskawkami i oreo
Dziś wypasiona wersja tarty. Przyznam szczerze, że ciężko mi zrobić dobre ciasto na tartę. Raczej zawsze jestem z niego średnio zadowolona. Ale próbuję, w końcu znajdę swoje idealne proporcje. Właśnie w głowie mam ideę, aby przygotować taką z kaszy jaglanej. A tymczasem… klasyczny spód z bogatym wypełnieniem.
SKŁADNIKI
na ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
100 g masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
na krem:
serek ricotta
1 budyń waniliowy
szklanka mleka
kilka kostek białej czekolady
baza oreo:
1 banan
kilka ciastek oreo
sok z 1/3 cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, zawijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i układamy na wysmarowaną masłem oraz obsypaną mąką formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch układamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolą albo grochem. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 min.
2. W międzyczasie przygotowujemy bazę, czyli blendujemy banana i kruszymy na proszek oreo. Dodajemy do tej mikstury sok z cytryny. Odstawiamy do lodówki.
3. Zabieramy się za krem. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na boku do ostygnięcia. Robimy budyń, ale z mniejszą ilością mleka, musi być gęsty. Łączymy serek ricotta z białą czekoladą i dodajemy budyń. Krem wyszedł mi dość „lejący”, ale po włożeniu tarty do lodówki ładnie się scalił.
4. Tartę dekorujemy kilkoma ciastkami oreo pokrojonymi na połówki oraz truskawkami i startą skórką z cytryny.
Smacznego!
4 lipca 2014
Maria P Cleo
10 lat agoKolejna propozycja z oreo 😉 Tarta jak tarta, na pewno pyszna, za to jak wygląda! Jak super ją udekorowałaś Kasiu :))
Kasia Kwiecień
10 lat agoTak wyszło! Dziękuję Marysiu!
Przepisów w głowie mnóstwo, tylko czasu na gotowanie i fotografowanie aż tyle nie ma. Ale planuję pod koniec tygodnia przejąć stery w kuchni 😉
PTYSIA
10 lat agoI przez Ciebie muszę iść w niedzielę do sklepu! Wieczorem będę się zajadać 😀
Kasia Kwiecień
10 lat agoMam nadzieję, że się udała!
CONFASSION
10 lat agoale mi narobiłaś ochoty na słodkości
Kasia Kwiecień
10 lat agosłodkości zawsze dobre!
Dorota Malęgowska
10 lat agoPyszności uwielbiam tarte !:)
Kasia Kwiecień
10 lat agoNiewiele jest osób, które nie lubią tart. Zawsze można użyć takich składników, żeby zaspokoiły nawet najbardziej wybredne gusta! 🙂
Dzięki za komentarz!
Rasz
10 lat agoale pysznosci <3