
Tarta z brzoskwiniami
Pierwszy wpis na nowym adresie bloga 🙂 www.babeczkinawybiegu.pl jest prosto i bardziej profesjonalnie. A na dziś mam dla Was przepis na tartę. Skorzystałam z receptury z wrześniowego numeru “Twojego Stylu” na tartę dyniową, ale lekko ją zmodyfikowałam.
składniki
250g mąki krupczatki
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
100g masła
2 łyżki śmietany
700ml mleka
6 łyżeczek cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
2 brzoskiwnie
kilka malin
Przygotowanie
Zagniatamy ciasto z mąki, żółtek, masła, cukru pudru i śmietany. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki (w przepisie było na 1,5 godziny i bez śmietany) na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Myjemy i kroimy brzoskwinie. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przenosimy na posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty, nakłuwamy widelcem i na wierzch na papier do pieczenia wysypujemy groch albo fasolę dla obciążenia. W ten sposób pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 15 min. Po upływie tego czasu zabieramy papier z grochem/fasolą i pieczemy tartę jeszcze 10-15min. (zależy od piekarnika). Jak ciasto wystygnie to nakładamy budyń i owoce. Gotowe!
23 sierpnia 2013
Wiolka-blog
9 lat agoo mniam 😀
Joanna Liu Mulan 劉 木蘭
9 lat agoFajny przepis, tatry jeszcze nie robiłam 🙂
cleo-inspire
9 lat agowięc to tą tartą się dzis na podwieczorku zajadałaś;)
Marcelina
9 lat agoNigdy w życiu nie robiłam żadnego ciasta, może czas to zmienić 😉
Marzena Rak
9 lat agoMhhhh za ciasto dałabym sie zabić uwielbiam słodkości!!!
RObie podobna tarte z serkiem mascarpone i owocami mhhh
Reptilia
9 lat agoMmm, palce lizać! Motylki wyglądają uroczo :D.
panna natasha
9 lat agohttp://2.bp.blogspot.com/-xMU6Zw4-i-I/T_b6M46FI-I/AAAAAAAAAfw/HK-fdGBwl6s/s1600/9+(1).jpg
http://3.bp.blogspot.com/-h_owDy6co_s/UEzhSKmYNLI/AAAAAAAABEA/d6zDsQr3v08/s1600/IMG_1072.JPG
specjalnie dla Ciebie, Kasiu! Dziękuję za tyle miłych słów, a mój ostatni post jest tak bardzo satyryczny i zastanawiałam się kiedy ktoś się zorientuje : <
Ty mi tutaj z takimi pysznościami wyjeżdżasz, jak ja się wzięłam za ograniczanie słodkiego, no wiesz!
In blue jeans
9 lat agoWow, wygląda baaardzo smakowicie! Ja mam w zanadrzu trochę dyni, więc może ten przepis z Twojego stylu byłby idealny, choć chyba bardziej wolę brzoskwinie. 😉
nicoleta buru
9 lat agoLooks delocious ^__^
Many kisses,
Nicole
http://www.nicoleta.me
malinowa
9 lat agoTarta <3 Idealna na lato, które niestety się już kończy 🙁