Makaronizmy
Makaronizmy jak wiecie to łączenie dwóch językowych systemów w obrębie jednego zdania. Alee nie o tym będzie. A o makaronach! Dziś prosty przepis na obiadek.
Składniki
makaron muszle
szpinak
ser feta (lub inny typu greckiego)
śmietana 12%
grzyby
cebula
papryka konserwowa
ogórki kiszone
pomidory
przyprawy
na sos:
śmietana 12%
ulubione sery
orzechy włoskie
Przygotowanie
Jak zwykle prosto i na temat. Makaron trochę podgotowujemy. Smażymy grzyby i szpinak osobno. Do gotowego szpinaku dodajemy część śmietany i sera feta, mieszamy, doprawiamy. Do grzybów dorzucamy pokrojone drobno pozostałe warzywa. I podobnie jak wcześniej trochę śmietany i sera. Podgotowany makaron wyjmujemy z wody i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia (żeby swoich pięknych zadbanych dłoni nie poparzyć przypadkiem!). Następnie faszerujemy – jedne masą szpinakową, a drugie warzywną. Te warzywne posypujemy na koniec startym żółtym serem. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez jakieś 10-15 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie robimy sos. Czyli wyżej wymienione składniki podgrzewamy, na końcu dosypujemy orzechy.
Delicje!
14 września 2012
zafrina
12 lat agoWygląda niezwykle smakowicie:) na pewno spróbuję, bo wprost ubóstwiam szpinak:D
Kado
12 lat agoale smakowicie wygląda :3
anka slomka
12 lat agoKoniecznie do wyprobowania! Uwielbiam makaron w kazdej konfiguracji, a juz ze szpinakiem….pycha! Pozdrawiam. Anka
nieuporządkowana
12 lat agoAleż ten makaron wspaniale wygląda! I do tego szpinak… Chyba zrezygnuję z naleśników na jutrzejszy obiad 🙂
Adam Kwiatkowski
12 lat agoZnakomicie wygląda 🙂 Aż muszę kiedyś spróbować 🙂
I love it...
12 lat agooj… slinka cieknie… :PPPPPP mm….
chyba w nastepny weekend sie skusze …
Zapraszam do komentowania http://iloveitblog.blogspot.com/
Viola
12 lat agommmmm <3
Cleo.
12 lat agoMakaronik, szpinak….yummmyy – uwielbiam.
Wiesz, mogłabyś zostać moja kuchareczką 🙂
fashionhymn
12 lat agoDasz wiarę, że nigdy w życiu nie jadłam szpinaku? Ale ta potrawa wygląda tak smakowicie, że chyba w końcu się skuszę 🙂
pyzoletka
12 lat agoŻe też nie trafiłam na ten przepis dwie godziny temu, zanim udało mi się spalić gotujący się ryż i zadymić pół domu…^^ Wygląda naprawdę obiecująco, a szpinak uwielbiam w każdej postaci:) Pozdrawiam ciepło i zapraszam na drugiego posta u mnie, na pyzoletce;)
Natalia
12 lat agoMniaaaami ; o
Alessanne
12 lat agoWygląda przepysznie. Może wykorzystam przepis 🙂
bambi harpagan
12 lat agommmmmmmmmm wyglądaja cudnie
Rykoszetka
12 lat agoA ja ją dorwałam na wyprzedażach w stradivariusie! Ale prawdę mówiąc, nigdy wcześniej też jej nie widziałam 🙁 I to już w sumie z półtora miesiąca temu było 😉