Koperty z ciasta francuskiego
Składniki:
ciasto francuskie
oliwa z oliwek Biolevita
pomidorki koktajlowe
szynka
pieczarki
mozarella
zielone oliwki
czosnek
bazylia
rozmaryn
tymianek
oregano
cebula
sól
pieprz
Przygotowanie
Do małej miseczki wyciskamy czosnek (ewentualnie drobno kroimy), dodajemy rozmaryn i tymianek oraz oliwę z oliwek. Ta mikstura posłuży nam do smarowania ciasta – nada mu wspaniały smak i zapach! Musimy tylko uważać, żeby nie dodawać jej za dużo, bo ciasto francuskie z natury swej jest tłuste. Nadzienie do kopert może być dowolne. Ja wykorzystałam wymienione wyżej składniki. Równie dobrze będzie pasował szpinak, brokuły, bekon czy truskawki, albo powidła/dżem. Co kto lubi! Ciasto kroimy na prostokąty, nakładamy farsz, zakładamy rogi. Smarujemy oliwą z ziołami. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez jakieś 10-15 min. włączając termoobieg na ostatnie 2-3 min. Dekorujemy i smacznego!
Doskonałym dodatkiem do tego dania jest sos paprykowy. Jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami! My w domu dodajemy go do niemal każdego obiadowego | kolacyjnego dania 🙂
Jakby ktoś chciał wypróbować to cudo, to pisać w prywatnych wiadomościach 😉
12 sierpnia 2013
Angelika Ś.
11 lat agona zdjęciu w nagłówku wyglądasz jak dama nie z tej epoki:)
Kasia Kwiecień
11 lat agotrochę tak jest 😉
Reptilia
11 lat agoWygląda pysznie 😀
Wiolka-blog
11 lat agomniam 😀
cleo-inspire
11 lat agoOh, zjadlabym. Jak Ty to robisz, ze wszystko zawsze wyglada tak smacznie:)
Kasia Kwiecień
11 lat agoJe się też oczami i ja lubię ładnie podane dania, nawet te najprostsze 🙂
Fashiondoll.pl
11 lat agokochana!!! ale pyszności! kolejny wspaniały pomysł na małe przyjęcie dla gości!! zaserwuje!
♡ pozdrawiam z Gdyni, Ola
Kasia Kwiecień
11 lat agoW sam raz na małe przyjęcie – bardzo szybko się robi, jest sycące i pyszne 🙂 można zrobić wersję wegetariańską i mięsną, słodką i ostrą – dla każdego coś dobrego!
Barbara Posłuszna
11 lat agowyglądają tak apetycznie, że aż zgłodniałam ;( kradnę przepis ;d
Kasia Kwiecień
11 lat agopo to jest żeby kraść 😀
kokijaże
11 lat agoKasiu, ale po Tobie od razu widać, że masz cerę bardzo podatną na opalanie, ale i w efekcie u Ciebie wygląda to i zdrowo i naturalnie <3 Mnie natomiast przeraża kilkugodzinne leżenie plackiem na słońcu, skóra czerwona, ze aż boli od samego patrzenia, a ktoś się cieszy, że "sąsiedzi przynajmniej będą wiedzieć, ze nad morzem byłem" czy coś… ja pierdole, ale najbardziej załamuję ręce jak takie same podejście rodzice mają do swoich dzieci!! Dziecku skóra schodzi, a matka się cieszy "ojejku jakie brązowiutkie, szkoda że ja się tak nie opalam", Kasiu, powiedz mi jak żyć po czymś takim, jak się coś takiego spotyka co krok na swojej drodze…
A kopertki postaram się odtworzyć u siebie w kuchni. trzymaj za mnie kciuki! ;D
Kasia Kwiecień
11 lat agoAj dzięki! Ja ogólnie mam ciemną oprawę urody i to tak w sumie współgra. Choć moja siostra np. jest bladziutka (czego jej czasem zazdroszczę), chwila na słońcu i jest czerwona ;/ ale śmieje się, że ja jestem z plebsu, a ona ma błękitną krew 😀 wielu rodziców jest niestety bardzo nierozsądnych jeśli chodzi o ochronę skóry dzieci – szczególnie tych najmłodszych…
trzymam kciuki za gotowanie! będzie na pewno pyszne!
Krystyna
11 lat agoWidzę, że przyrządzanie smakowitych dań tez nie jest Ci obce. Ciekawy przepis. Serdecznie pozdrawiam Cię Kasiu.
http://balakier-style.pl/
Kasia Kwiecień
11 lat agoDziękuję bardzo 🙂 Lubię czasem coś w kuchni podziałać.