Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Ciasto cytrynowe w formie tortu

Ciasto cytrynowe w formie tortu

Starałam się zrobić ciasto według konkretnego przepisu. Ale i tak w trakcie zaczęłam po swojemu. Postaram się odtworzyć co i jak poniżej. 

Składniki

2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
250 g masła/margaryny do pieczenia
1 cytryna
2 truskawki
garść płatków migdałowych
lukier w opakowaniu lub jeszcze więcej cukru do wykonania własnego
na krem: 
lemon curd
serek mascarpone

Przygotowanie

Tradycyjnie! Ubijamy jajka, dosypujemy do nich cukier, dalej ubijamy. Przesiane produkty sypkie grzecznie czekają na swoją kolej. W garnku studzi się roztopione masło. Wlewamy je do rzeczy płynnych, następnie stopniowo dosypujemy mąkę&resztę. Do tego starta skórka z cytryny i sok z tejże wyciśnięty. Przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy. Nie wiem przez jaki czas, bo w moim przypadku było tak, że piekarnik bardzo spiekł ciasto od góry i musiałam kombinować co zrobić, żeby je jakoś odratować 🙂 
W czasie pieczenia mieszamy lemon curd z mascarpone i przygotowujemy lukier. 
Gdy ciasto jest gotowe i chwilę ostygło, przekrawamy je na dwie części. Spód smarujemy masą i warstwą lemon curd. Nakładamy górną część i boki ciasta również okładamy masą. Całość polewamy lukrem. Dekorujemy truskawkami i płatkami migdałów. 

Smacznego!

komentarzy 17

Odpowiedź