Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao 
25 g stopionego masła
75 g stopionej czekolady
żurawina
płatki migdałowe
masa:
75g czekolady
125g masła
200 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Przygotowanie

1. Przygotujcie tortownicę o średnicy 18 cm. Trzeba posmarować ją cienko tłuszczem. W misce ubijamy jajka z cukrem (10min lub gdy masa będzie już puszysta).
2. Przesianą mąkę i kakao dosypujemy do masy i mieszamy metalową łyżką. Wlewamy stopione masło i czekoladę, mieszamy. (ciągle mieszamy!) Na sam koniec dosypujemy żurawinę. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
3. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze ciasto na chwilę w formie, potem wyjmujemy i zostawiamy aby wystygło.
4. W międzyczasie przygotujemy masę! Roztopioną i ostudzoną czekoladę dolewamy do ubitego masła z cukrem pudrem. Mieszamy. 
5. Ciasto kroimy na połowę i nakładamy masę. Możemy też posmarować wierzch i boki tortu, albo tak jak ja na wierzch tortu położyć bitą śmietanę. Posypujemy żurawiną i migdałami do dekoracji.
Smacznego!

komentarzy 17

Odpowiedź