Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Zgodnie z obietnicą dziś przepis na tartę!

Składniki
4 szklanki mąki, 
3 żółtka,
3/4 kostki margaryny,
małe opakowanie śmietany 18%,
1 szklanka cukru,
cukier wanilinowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 opakowania budyniu waniliowego,
owoce – maliny i jagody
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Nastepnie łączymy ze sobą cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę, po czym dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Możemy też najzwyczajniej w świecie wrzucić wszystkie składniki na stolnicę i zagnieść. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na pół godzinki do lodówki. Potem wałkujemy i układamy do formy/foremek. Podpiekamy chwilę (piekarnik nagrzać do około 180 stopni). 
Lubię budyń, więc zamiast masy właśnie budyń ląduje na mojej tarcie. Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć mniej mleka – budyń musi mieć gęstą konsystencję. Wystudzony budyń nakładamy na lekko podpieczone ciasto, dodajemy umyte jagody. Ja dorzuciłam jeszcze przyprawę karmel&wanilia w młynku.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto, aż wystygnie a później dekorujemy malinami, bitą śmietaną lub zalewamy galaretką. Wedle uznania!

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie połączenie kruchego ciasta, lekko płynnej masy (budyniu!) i świeżych soczystych owoców jest idealne!

komentarze 22

Odpowiedź