Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

OWOCE POD KRUSZONKĄ

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Nie masz szczęśliwej ręki do gotowania?
Nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni?
Uwielbiasz słodkości?
Wiele z dotychczasowych prób pieczenia skończyło się mniejszą bądź większą katastrofą?
Nic straconego! 
Nie ma nic prostszego niż pysznie brzmiące crumble ze śliwkami i sorbetem mango. Przygotuj szybko i pochwal się znajomym! A przede wszystkim.. uracz swoje podniebienie tym smakiem. W prostocie siła.

Wersja podstawowa:
Kruszonka: masło, mąka, cukier (biały, brązowy, trzcinowy), cynamon
0,5 kostki masła, jakieś półtorej szklanki mąki, kilka łyżek cukru i 2 łyżeczki cynamonu ugniatamy razem. Przed wyłożeniem kruszonki na owoce wkładam ją jeszcze na ok. pół godziny do lodówki.
W międzyczasie myjemy śliwki i kroimy je na mniejsze kawałki. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Nakładamy owoce, a na nie kruszonkę. 
Pieczemy ok. 15 min, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 
Podajemy gorące z gałką sorbetu z mango. 
Wersja rozszerzona:
Do kruszonki dodajemy migdały. Śliwki łączymy żurawiną, figami albo malinami! 
Wersja alternatywna:
Zamiast śliwek, zimą możemy użyć jabłek i gruszek, albo ich razem. Wiosną skorzystajmy z mrożonych owoców. Latem – wiśnie, jagody, borówki, agrest… co dusza zapragnie!
Zapach i smak jest niesamowity. Nie ma tu wielkiej filozofii pieczenia, wymyślnych składników z drugiego końca świata, ani specjalistycznych przypraw. Cały szkopuł jednak w tym, aby wybrać dobre owoce. To one są podstawą i esencją. 

Smacznego!

komentarzy 15

Odpowiedź