
Mini Tarty z owocami
Dziś dzień pełen kuchennych ewolucji 😉
Przepis na mini tarty (albo dużą tartę) ze śliwkami, jabłkami i malinami.
Ciasto:
30 dag mąki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
Nadzienie:
śliwki, jabłka, maliny w dowolnej ilości – co kto lubi!
1/3 kostki masła
4 łyżki cukru (nie cukru pudru)
1 żółtko
2 łyżeczki miodu
szczypta wanilii
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon łączymy z margaryną i żółtkami, dodajemy śmietanę. Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie myjemy, osuszamy i kroimy owoce, wyjmujemy śliwki z pestek.
Roztapiamy masło, mieszamy z cukrem miodem i wanilią oraz żółtkiem (uwaga: żółtko nie może się ściąć) na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę lub do form mini tart, które uprzednio wysmarowaliśmy margaryną. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut.
Następnie wyjmujemy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Na podpieczone spody (spód) wykładamy owoce (śliwki skórką do dołu), polewamy roztopionym masłem z dodatkami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Po wystygnięciu możemy udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!
Bonus ciasteczka francuskie ze śliwkami i malinami:
Anonimowy
11 lat agowyglądają pysznie ! spróbuję takie upiec 😉
Anonimowy
9 lat agoωała nаωet powszedni bezsenѕowny
ωyrаz hideouts () pysκа.
Sir Roger klеpnął w pokгyty wełną zadek.
– Jаkim sposobem ekspresowa – wyklepał z ulżeniem.
Nie była owo do kгesu
prawdziwość. Ale straszуdło, z natury dalekowzroczny nie
będ.