Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Mini tarta z łososiem

Mini tarta z łososiem

Witam!
Dziś na kolację przygotowałam mini tarty z łososiem, oto sposób ich przyrządzenia, od razu zaznaczam, że są pewne nieścisłości, bo raczej nie trzymam się twardo przepisów i dużo improwizuję 😉 

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
pieprz
kilka łyżek zimnej wody

Mąkę i przyprawy mieszamy z masłem, dodajemy połączone wcześniej żółtko z wodą. Ciasto wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wałkujemy ciasto, wycinamy odpowiednie kształty i układamy do form, następnie do piekarnika na ok.10 min. Wyjmujemy je i smarujemy białkiem i pieczemy jeszcze chwilkę.
Nie zapomnijcie ułożyć papieru na ciasto i wysypać groch lub fasolę żeby zbytnio nie wyrosło!

Nadzienie:
najlepiej według uznania (ewentualnie tego co jest w lodówce 🙂 )
ok. 300 g łososia
150 ml śmietany 
kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
1 jajko ugotowane na twardo
1 cebula
1 pomidor
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Kroimy wszystkie produkty i nakładamy na podpieczone ciasto: najpierw jajko, następnie cebula, łosoś i pomidor.
Łączymy śmietanę, przecier i przyprawy – wykładamy na nadzienie.
Wkładamy mini tarty do piekarnika na ok. 15 minut.

Na koniec możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedź