Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Makaroniki

Makaroniki

Makaroniki! 
Świat cukierniczy i świat mody oszalały na ich punkcie. Maleńkie
kolorowe ciasteczka skradły serca i żołądki 😉
Nigdy wcześniej ich nie jadłam i postanowiłam, że spróbuję, jak sama upiekę. Nadszedł wreszcie ten moment. Jak na pierwszy raz wyszły niezłe, choć do ideału im jeszcze daleko. Wzorowałam się na przepisie mojewypieki.com, ale już wiem, że trzeba go trochę zmodyfikować. 
składniki
3 białka 
50g drobnego cukru
200g cukru pudru (ale dałabym 150g)
100g zmielonych migdałów
nasionka z 1 laski wanilii 
150g serka mascarpone
3 łyżki nutelli
maliny
Przygotowanie
Podobno ciasto makaronikowe jest bardzo kapryśne, jego przygotowanie długie, a efekty niepewne. I muszę się z tym zgodzić. Łatwo nie jest i jest to opcja raczej dla cierpliwych, ale warto spróbować. Wyszły mi za pierwszym razem, może nie idealnie okrągłe, rozmiarów różnych. Ale nie mam do nich specjalnych przyrządów typu mata do pieczenia czy rękaw do ciasta. 
Po pierwsze – białka muszą stać w warunkach pokojowych, w otwartym pojemniku albo miseczce przez 24-36 godzin. Nie wiem dlaczego 😀 Zmielone migdały i cukier puder przesiewamy. Mieszamy razem z wanilią. Białka ubijamy na sztywno i tuż pod koniec tej czynności powoli dosypujemy drobny cukier. Następnie dosypujemy delikatnie przesiane migdały i cukier, mieszamy to drewnianą łyżką. Ciasto nakładamy do rękawa i wyciskamy na papier do pieczenia. Odstępy między okrągłymi ciasteczkami powinny być trochę większe, żeby się nie skleiły, gdy urosną. Odstawiamy nałożone ciasto na 1 godzinę, żeby się wysuszyło. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 min. Jeśli jeszcze nie są gotowe, to obniżamy temperaturę np. do 120 stopni i pieczemy jeszcze chwilę. Gotowe ciastko przypomina bezy, ale w środku jest lekko ciągnące/gumowate. 
Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie łączymy serek mascarpone i nutellę – to nasz krem. Chyba nie ma łatwiejszego do przygotowania. Smarujemy ciasteczko kremem, nakładamy na nie drugie i już 🙂 można też dodać maliny.

Smacznego!
p.s. te ciasteczka są okropnie słodkie!

komentarzy 27

  • Wyglądają bosko, a jeśli są za słodkie to może do środka dla balansu jakiś lekko kwaskowaty krem? Może cytrynowy?

    • Kasia Kwiecień
      9 lat ago

      Nigdy wcześniej ich nie piekłam, więc trzymałam się przepisu, ale teraz już wiem, że mniej cukru i bardziej kwaśny krem :)) z cytrynowym powinny być pyszne!

  • Marcelina
    9 lat ago

    Dużo o nich słyszałam ale jeszcze nie jadłam. Wyglądają tak bardzo pysznie i uroczo, że chętnie wyciągnęłabym rękę do monitora w celu skonsumowania haha 😉

  • Lena Mi
    9 lat ago

    Cudowne:)
    Obserwuję

    http://mimblox.blogspot.com/

  • Docia
    9 lat ago

    Uwielbiam makaroniki więc chętnie wypróbuję przepis. 🙂 Dziękuję. 🙂

    • Kasia Kwiecień
      9 lat ago

      tylko proszę pamiętać, żeby dać mniej cukru! Chyba, że słodkie słodkości to jest to, na co masz ochotę 🙂

  • cleo-inspire
    9 lat ago

    Nie wiedziałam ze sa takie proste w wykonaniu. Wyglądaja obłędnie!

    • Kasia Kwiecień
      9 lat ago

      tyle się naczytałam, że to takie trudne! A okazuje się, że można je dość prosto przyrządzić, choć i tak nie jest to lekki przepis 😀

  • Hard Candyyyy
    9 lat ago

    o jakie smakołyki 🙂

  • Reptilia
    9 lat ago

    Makaroniki *__* Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! W jedynym miejscu, w którym wiem, że mogę dostać makaroniki we Wro, kosztują bodajże 3,50zł za sztukę, więc opcja z samodzielnym upieczeniem wygrywa :p.

  • iloveit-cathy
    9 lat ago

    Nigdy nie jadłam makaroników, chętnie wypróbuję przepis 🙂

  • Barbara Posłuszna
    9 lat ago

    nigdy nie jadłam makaronek, ale zawsze zachwycały mnie apetycznym wyglądem ;d

  • Camille Danielle
    9 lat ago

    Kuchnia i ja to dwa przeciwieństwa. Patrzę na te zdjęcia i staję się głodna. Makaroniki jadłam we Francji i bardzo tęsknię za ich smakiem. Poproszę kogoś bliskiego o zrobienie ich.

    • Kasia Kwiecień
      9 lat ago

      Poproś koniecznie 🙂 Choć nie wiem czy będą aż takie dobre jak te według oryginalnych francuskich receptur 🙂

  • invisiblefashion
    9 lat ago

    mniam 🙂

  • Fashiondoll.pl
    9 lat ago

    zawzse byłam ciekawa jak je stworzyć!super♥ ♥ ♥ ♥
    pozdrawiam, Ola

  • aschaaa
    9 lat ago

    prawdziwa zdolniacha z Ciebie! makroniki pieklam juz kilak razy i wychodza mi ze tak powiem ladnie… kiepsko 😛 mam nawet specjalna mate silikonowa zeby masa bialkowa nie wyplywala ale chyba nie pomaga 😀
    wygladaja mega apetycznie 😀 ta malinka na gorze 😀

    • Kasia Kwiecień
      9 lat ago

      Ja właśnie nie mam ani rękawa do ciasta, ani maty, może wypróbuj zrobić wg tego przepisu? 🙂 jest na prawdę prosty jak na te wszystkie które widziałam 🙂

Odpowiedź