Budowanie silnej marki na rynku mody to wyzwanie. Z chęcią Ci w nim pomogę!

Przeczytaj artykuły i zdobądź wiedzę Zobacz moje portfolio

Babeczki z jagodami i węgierkami

Babeczki z jagodami i węgierkami

Czy jest coś lepszego niż sezonowe owoce i warzywa? Truskawki, maliny, borówki, ogórki zielone, pomidorki koktajlowe… Każda pora roku ma charakterystyczne dla siebie smaki i najfajniejsze jest to, że możemy do nich wracać wtedy, kiedy są pyszne i hodowane w miarę możliwości ekologicznych, niesztucznych warunkach (oczywiście najlepiej mieć swój własny ogród, ale jeśli nie mamy takiej możliwości to warto szukać lokalnych dostawców lub kupować w zaufanych warzywniakach, a w przypadku produktów z supermarketu sprawdzajmy kraj pochodzenia – jeśli mamy sezon na polskie maliny, to chyba nie ma sensu kupować tych, które kilka dni jechały do nas z Hiszpanii?). Dlatego też dziś przychodzę do Was z przepisem na babeczki z jagodami i śliwkami węgierkami! Teraz są najsmaczniejsze!

Składniki
(na około 24 babeczki)
10 śliwek węgierek
250g jagód
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 cytryna
1 limonka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1 opakowanie serka mascarpone
2-3 łyżki śmietany
Przygotowanie
Owoce myjemy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy olej. Powoli dosypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z połowy cytryny i limonki. Część śliwek kroimy na małe kawałki, razem z jagodami dodajemy do ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 170 stopni piekarnika. W międzyczasie łączymy serek mascarpone z śmietaną i startą skórką z cytryny i limonki i sokiem z nich. Gdy babeczki ostygną, dekorujemy. Smacznego!

komentarzy 10

Odpowiedź